Pálenice
Vážení zákazníci, sezónu pálení jsme již zahájili a budeme se těšit na Vaši spolupráci v tomto roce.
Uskladníme Váš kvas. Nevíte si rady s kvasem? Přivezte nám Vaše ovoce a my Vám kvas připravíme a uskladníme. Dále jej budeme pečlivě sledovat a před samotným pálením Vás dle domluvy informujeme.
Zachováním tradičních postupů proměňujeme Vaše ovoce ve kvalitní a lahodné pálenky. Naše jednokotlová celoměděná pálenice na plyn o objemu 200l Vám zaručuje maximální výtěžnost a zachování chutí a vůní z Vašeho ovocného kvasu. Samozřejmostí je osobní přístup a naředění pálenky na požadovaný stupeň.
Kvašení* | Dokvašení* | Výtěžnost** | |
---|---|---|---|
Švestky | 4 - 8 | 4 | 8 - 12 |
Třešně | 2 - 3 | 1 | 6 - 8 |
Meruňky | 2 - 3 | 1 | 4 - 6 |
Jablka | 5 - 10 | 4 - 5 | 5 - 8 |
Hrušky | 4 - 8 | 3 - 4 | 4 - 8 |
* Doba kvašení/dokvašení v týdnech
** Průměrný lihový výtěžek ze 100 kg v litrech 50% destilátu
Dobrý kvas = výtěžnost až 14 litrů 50% slivovice ze 100 kg švestek.
Desatero pálení ovocného kvasu
- Použiješ jen zralé, zdravé a čisté ovoce. Nečistota, plíseň a hniloba vedou k chybám kvasu a destilátu.
- Jádrové ovoce i drobné ovoce dobře rozmělníš a peckové ovoce rozmačkáš, jádra a pecky musí zůstat celé.
- Použiješ jen čisté, alkoholu odolné, dobře uzavíratelné a pro potraviny vhodné nádoby s kvasnou zátkou.
- Budeš dbát na čisté kvašení, tím že budeš přidávat do kvasu čisté kultury kvasinek, enzymy a v případě nutnosti i kyselinu.
- Budeš udržovat kvasnou teplotu 16-20°C. Ovoce musí mít při přípravě rmutu kvasnou teplotu, aby rychle naběhlo kvašení.
- Kvas budeš pálit při doznívajícím kvašení nebo při ukončeném kvašení. Pokud to není možné, je třeba kvas vhodně skladovat.
- Destilaci provedeš pozvolna a velmi citlivě.
- Destilát budeš skladovat v teple a za mírného přístupu vzduchu, aby se zmírnila a zakulatila hrubá a neharmonická chuť.
- Destilát zředíš vodou na odpovídající koncentraci, případně jej budeš filtrovat, ještě chvíli skladovat a pak jej nabídneš v odpovídajícím obalu k ochutnání.
- Budeš poctivý a budeš podávat k ochutnání jen takovou pálenku, která byla vyrobena ze 100 procent ovoce a do níž už nebylo jinak nic přidáváno.